Telemarkskanalen innbyr til aktiv ferie. Her finner du korte og lange sykkelruter som byr på fantastiske naturopplevelser og god mosjon. Selvfølgelig kan du også nyte kanalen i kano eller kajakk. Langs eller på kanalen finner du ro. Ferien kan foregå i ditt eget tempo. Det er ingen grunn til å la seg stresse. Tvert i mot. En aktiv ferie gir deg roen tilbake.

Padling på Telemarkskanalen

Å padle på Telemarkskanalen er en fascinerende opplevelse. Med kano eller kajakk kan du med rolige padletak komme tett inn på dyreliv og få en egen nærhet til vannvegen og kanallandskapet. Det er også mulig å kombinere padling med båttur på Telemarkskanalen, da rutebåtene kan ta med kanoer/kajakker ombord. Dermed kan du ta båten én vei og padle én vei og dermed komme deg tilbake til utgangspunktet uten å måtte padle samme strekningen to ganger.

img_1081

Sykling langs Telemarkskanalen

Det er mange merkede sykkelruter langs og i tilknytning til Telemarkskanalen. Rutene byr på alt fra lett til utfordrende sykling i fantastisk natur. Kanalruta langs Telemarkskanalen er nasjonal sykkelrute. Sykkelopplevelsene kan med fordel kombineres med kanalbåtene.

forside6

Kanalruta Dalen – Ulefoss

Denne sykkelruta, som er nasjonal sykkelrute nr 2, er på 115 km og følger denne ruta: Dalen – Bandaksli – Krossli – Vrådal – Fjågesund – Kilen – Lunde – Ulefoss. Syklistenes Landsforening har gitt kanalruta karakteren 4+, på en skala fra 1 til 5. Turen kan kombineres med kanalbåtene som tar sykler ombord. Det er lurt å bestille på forhånd så du er sikker på at det er plass. Telemarksreiser selger pakker med korte og lange sykkelturer i kombinasjon med kanalbåter og overnatting.

Sykkelruter i Midt-Telemark

  • Baderunden, 22 km, Lunde – Vrangfoss – Lunde (skiltet)
  • Blå idyll, 34 km, Akkerhaugen – Notodden (skiltet)
  • Kort og godt, 6,5 km, rundt Lunde
  • Landskaper’n, 22 km, Lunde – Flåbygd – Lunde (skiltet)
  • Solsida, 17 km, Lunde – Bø
  • Sommarlandet, 44 km, Akkerhaugen – Hørte – Bø Sommarland – Bø sentrum – Evju Bygdetun – Akkerhaugen (skiltet)
  • Tøffingen, 90 km, Lunde – Gvarv – Bø sentrum – Seljordsvannet – Kilen – Flåbygd – Lunde
  • Vandring

Noen strekninger langs Telemarkskanalen utmerker seg med flotte vandreruter tett på. Mest spektakulær er Lårdalstigen mellom Dalen og Lårdal som omtales som «tøffere enn Besseggen». Spektakulære Lårdalstigen trekker til seg folk fra både fjærn og nær. Ruta går langs fjellkanten mellom Lårdal og Dalen i opp til 800 meter høyde over Telemarkskanalen. Andre vandreruter på Dalen er til Brynesteinsbrottet på Eidsborg, 4 km tur/retur og Bufjordsstigen i Dalen, 3 km.

Fiske langs Telemarkskanalen

Det er godt fiske i kanalvassdraget og du kan få både ørret, abbor, røye, sik, gjedde og suter.

Severdigheter – med Telemarkskanalen som midtpunkt er veien kort til de mange severdighetene opp gjennom Telemarkskanalen.

img_0678

Skien

Brekkeparken og Brekke Museum i gangavstand til Telemarkskanalen. Henrik Ibsen museet i Ibsens barndomshjem på Venstøp litt utenfor byen, Skien Fritidspark med svømmehall, klatrepark osv. Eventyrfabrikken for barn.

Nome

Det historiske tettstedet Ulefoss, vakkert beliggende ved Norsjø. Her ble Ulefos Jernværk, som fortsatt er i drift, anlagt i 1657. De gamle jernverksarbeiderboligene på Øvre Verket er i dag et levende håndverkstun. På høyden over Ulefoss ligger ærverdige Ulefos Hovedgaard, opprinnelig brukt som sommerhus for sagbrukseier Niels Aall på begynnelsen av 1800-tallet. Bygningen regnes som Napoleonstidens arkitektoniske hovedverk i Norge. Drømmemila er en samling kultur- og naturminner rundt Ulefoss.

Bø Sommarland ca 15 km fra Lunde sluse.

Dalen

Vest-Telemark Museum med Eidsborg stavkyrkje, bygdetun med blant annet Norges eldste profane trebygning og med et helt nytt museumsbygg med både faste og skiftende utstillinger. 6 km fra Dalen.
Grimdalstunet 9 km fra Dalen
Åmdals Verk Gruver med mulighet for gruvevandring, mellom Dalen og Vrådal.